Ombygning af kirke til ungdomsboliger

 

Seks københavnske folkekirker blev lukket i 2013. Den ene af dem var Samuels Kirke på Nørrebro, som nu er bygget om til ungdomsboliger. 

 

Samuels Kirke blev opført 1924-1936. Det er meget oplagt at genbruge de gamle kirker, som er gode og solide bygningsværker, men svære at bruge til andre funktioner. Det er derfor en omfattende ombygning, der skulle til, for at kirken nu kan fungere som boliger.

 

Samuels Hus, som kirken er omdøbt til, har fire etager. Stueetagen er indrettet i kirkens tidligere krypt, mens førstesalen er bunden af det tidligere kirkeskib. I kirkeskibet er indskudt to etager, husets anden og tredje etage. På tredje sal er kirkeloftets gamle hvælvinger udnyttet til hemse i etagens boliger og i fælleslokalet.

 

Ikke to af de 34 lejligheder i Samuels Hus er ens. Nogle lejligheder er indrettet i selve kirkeskibet, mens andre ligger i sidebygninger. To lejligheder er familieboliger, og resten alle har et enkelt værelse, eget toilet og et tekøkken. Udover fælleslokalet er der også to fælles tagterrasser.

 

Store dele af den gamle kirke er bevaret, og kigger man ind i ejendommen, er man ikke i tvivl om, at bygningen oprindeligt var en kirke. Fra husets trapperum kan man se hele vejen op til taget, og kirkens store, runde facadevindue er bevaret i fælleslokalet. I det tidligere kirkeskib er de høje, slanke kirkevinduer bevaret, men for at få mere lys ind i boligerne er der lavet nye huller i kirkens facade og sat karnapper i. 

 

 

 

Som totalentrepenør har bgb a.s. været leder af projekteringen af ombygningen. Det var en meget atypisk ombygning, da det er sjældent, man etablerer nye etager i forbindelse med en ombygning - og i det hele taget kendes kun få andre eksempler på, at en kirke er bygget om til boliger.

 

bgb a.s. har kunnet trække på erfaringer fra ombygningen af Absalonkirken på Vesterbro, som nu er medborgerhus, men derudover har der ikke været nogle løsninger, vi kunne tage fra et andet sted og overføre til Samuels Kirke.

 

Vi måtte opfinde helt nye løsninger

 

Der skulle derfor opfindes helt nye løsninger for at få kirken skabt om til boliger. Især har det været en udfordring at etablere de to betondæk inde i kirken. Det var ikke muligt at hejse elementer ind i kirkeskibet, som man traditionelt vil gøre, så betondækkene er pladsstøbt. Her var udfordringen, at understøtningerne står meget tæt, og det har krævet gode løsninger for at komme til at støbe hele etagedækket. Projektet er derfor hele tiden blevet justeret undervejs.

 

Se bygherren Vibos video om projektet