Nyt hovedkvarter til FN i Danmark

 

bgb a.s. var fagentreprenør på opførelsen af det 65.000 m2 store FN Byen på Marmormolen i Københavns Nordhavn. Det markante, stjerneformede byggeri i fem etager ligger på spidsen af molen og byder velkommen til Københavns gæster fra søvejen. FN Byen åbnede i juli 2013 og huser i dag 11 FN organisationer med 1.500 ansatte, som repræsenterer over 100 forskellige nationaliteter.  

 

Foto: Adam Mørk

 

 

FN Byen er en af Skandinaviens mest bæredygtige bygninger, og er designet til at bruge mindst 55 procent mindre energi end lignende kontorbygninger.

 

FN Byen er opført efter en længevarende proces, hvor medarbejdere og arkitekter arbejdede sammen om udformningen af det markante byggeri. I første omgang var planen at opføre huset med fem takker med mulighed for udvidelse til en stjerne med otte takker. Allerede under byggeriet blev det vedtaget, at alle otte takker skulle med, og ser man byggeriet overfra i dag, ligger det som en ottetakket stjerne på kanten af molen.

 

Foto: Adam Mørk

 

bgb a.s. har blandt andet leveret de indvendige, specieldesignede bgb glasvægge- og glasdøre til husets mange kontorer og mødelokaler. Det blev til 8000 mglasvægge med aluminiumskarme og døre, fordelt på bygningens fem etager. Vi er stolte af at stå bag dette markante bidrag til FN Byen.

 

Foto: Adam Mørk

 

I bygningens centrale auditorium har vi monteret lydglas i tolkeboksene, som er konstrueret med en buet væg, som gør, at tolkene kan se hinanden, men stadig kan arbejde helt uforstyret af hinanden. Vores egne bgb designglasvægge er her bygget ind i gipsvæggene. I auditoriet har vi også opsat 2000 m2 akustikbeklædning, der sørger for gode lydforhold i det store rum.

 

Rundt omkring på husets etager har vi i alt sat 1700 døre op. Desuden har bgb a.s. montoret 37.000 m2 gipsvægge og 8000 m2 gipspladelofter, samt 37.000 m2 systemlofter i bygningen. I husets centrale atrium og trapperum har bgb a.s. monteret balkonforkanterne, som er i gips.

 

Et spændende stykke arbejde

 

FN Byen var en rigtig stor opgave for os. Da der kun var afsat cirka ti dage til at blive færdige med hver af stjernens takker og samtidig var mange forskellige håndværkergrupper i gang, skulle der arbej­des effektivt. Husets specielle arkitektur, som både byder på organiske former på etagerne og skarpe vinkler i stjernens takker, betød, at der ikke kunne bruges standardløsninger.

 

FN Byen ligger på sin egen lille ø, der etableret til formålet. En flot løsning, der sikrer offentlighedens adgang til det yderste af Marmormolen, men som gav bygget en ekstra dimension, da man begyndte at grave kanalen og gjorde det vanskeligt at få materia­lerne over i huset. 

 

På trods af de mange udfordringer er dette en opgave, som bgb a.ss ser tilbage på som et spændende stykke arbejde. Der var i hele processen et godt samarbejde med arkitekterne fra 3XN som var på forkant med alle de udfordringer, der altid dukker op undervejs i et så stort projekt som FN Byen.